Zeeslagen

Het Romeinse leger is vanouds een landleger. De eerste oorlogsvloot wordt pas gebouwd tijdens de oorlogen tegen Carthago. Als model gebruikt men een aangespoeld Carthaags schip. Al gauw controleert de Romeinse vloot de volledige Middellandse Zee. De beroemdste zeeslag wordt uitgevochten bij Actium: in 31 v. Chr. verslaat Octavianus met 400 oorlogsschepen en 40 000 soldaten de vloot van Antonius en Cleopatra. Helemaal onderaan deze pagina kan je extra informatie vinden over de slag te Actium om zo de vragen die opgesteld staan in de Test jezelf!-pagina goed op te lossen.

De Romeinen bouwden in korte tijd 120 oorlogsschepen, allen kopieën van dat ene aangespoelde Carthaagse oorlogsschip. De Romeinen wisten dat, als zij Carthago wilden verslaan, zij deftige schepen moesten bouwen. Het soort schip dat de Romeinen hadden buitgemaakt, was een quinqueremis. Het Carthaagse schip had enorme roeispanen dat door vijf rijen roeiers in beweging moest gebracht worden. Aangezien de Romeinen het niet gewoon waren om zeeslagen te voeren, zetten zij aan elke roeispaan een combinatie van enkele ervaren en meerdere niet-ervaren roeiers. De ervaren roeiers waren hoofdzakelijk afkomstig uit Italiaanse kuststeden.   

 

De Romeinen wisten maar al te goed dat hun vijand getrainde zeevaarders waren. Gelukkig waren de Romeinen zeer praktisch ingesteld en bedachten zij de eerste loopplank met enterhaak. Hiermee konden zij snel aan boord gaan op het schip van de vijand.

 

                                                                                                                        

Slag te Actium

Slag te Actium - 31 v.Chr.

De vloten ontmoetten elkaar buiten de Golf van Ambracia (de huidige golf van Arta) vlakbij het huidige Preveza. De 220 schepen van Marcus Antonius waren quinqueremen, met aan de voorkant een zogenaamde sneb, een stormram. Antonius had echter een tekort aan bemanning als gevolg van...